Zvezde interneta

Izjava, ki sem jo nedavno odložil na internetu, je bila deležna nad povprečno velike pozornosti. Zapisal sem, “da je neka gospodična iz Egipta na televiziji Al Jazeera komentirala, da je skrajni čas, da arabski svet preneha za kaos kriviti ZDA, sploh ker ta kaos traja že več kot 1000 let.” Torej dlje, kot obstajajo ZDA.

Bolj kot ozadje te izjave, je zanimivo, da izzivalen ton mnogo bolj pritegne pozornost občinstva, kot vsako drugo nakladanje, četudi je v resnici zelo zanimivo in pomembno za naše preživetje. Recimo tak zanimiv besedni dvoboj sta imela poslanec Jernej Vrtovec in nekdanja direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto Mira Retelj na dogodku, ki sem ga napovedal v prejšnji kolumni, glede prihodnosti našega zdravstva, ki ga je NSi pripravila v KC JT. Na to temo, ki se tiče vsakega izmed nas, je prišlo manj radovednežev, kot pa je bilo strastnežev na katerem koli protestu za/proti migrantom pretekli mesec.

Te dni smo se ukvarjali tudi s policisti, ki so na precej krut način spoznali, da na internetu le nismo tako anonimni. Da so kovali zaroto proti ministru se je razkrilo ravno iz njihovega klepetanja na internetu. Ampak, ta strast, ki se pokaže, ko človek misli, da ga nihče ne more izslediti in da ne bo odgovarjal za svoje besede, se lahko hitro prestavi tudi na ulico.

Danes o vstaji govorite s prijatelji na facebooku, jutri že družno s pljunkom pričakate ministra pred Cankarjevim domom.

Zadnjič sem na omrežju Twitter naključno zasledil nekoga, ki je v svojo predstavitev zapisal “nestrpen do nestrpnih”. Mislim celo, da sem ta slogan videl že več krat. Take izjave sicer ne jemljem resno, ampak v vsaki šali je nekaj resnice. Verjetno ne gre za nasilneže, gre pa zagotovo za ljudi z občutkom večvrednosti, ki pa ni nič drugega kot intelektualni napuh. Ta je danes tako značilen za skrajno levico, za katero je Branko Cestnik zaskrbljeno izjavil:

V paranoji, kjer za vsakim vogalom vidijo fašista, bodo dosegli le to, da bodo fašisti zares prišli.

Kar je v resnici samo parafraza Winstona Churchilla, ki je dejal, da če bo kdaj tretja svetovna vojna, jo bodo zakrivili antifašisti. Če sklenem, zakrivil jo bo napuh.

Ampak za Dantejev peklenski napuh poznamo tudi zdravilo. Gre seveda za ponižnost. Pa ne tista, ki jo vidimo v obliki lažne ponižnosti, ko so mladci v skrbi za narod pripravljeni pretepati svoje sonarodnjake. Ponižnost izhaja iz besede prizemljenost. Biti blizu stvarnosti, realnemu stanju. Ponižen je tisti, ki se ukvarja s konkretnimi problemi in ne izgublja časa z britjem glave ali risanjem geometrijskih likov na majice ali fasade. Kakor koli že, ne gre za veliko znanost.

V Novem mestu te dni župan predstavlja projekt, ki ga boste v bližnji prihodnosti težko spregledali. Izbrana je bila zmagovita rešitev za prenovo mestnega jedra. Iz že objavljenih grafik je videti, da bo staro mesto postalo precej lepše. Od mosta pa do knjižnice se bo tako odpiral prijeten prostor za sprehod in srečevanje someščanov. Upajmo, da čim prej.

Objavljeno v Udarnem listu, mar. 2016