Recept

Pater Branko Cestnik je decembra prišel v Novo mesto na povabilo NSi in ko je beseda nanesla na temo splava, je komentiral, da pri nas lahko ženska v času nosečnosti kadarkoli opravi splav, ne glede na starost zarodka, saj so splavi pred 10. tednom izvedeni z izgovorom, po 10. tednu pa z razlogom. Češ, pred rokom ženska prepričuje sebe, po tem roku pa komisijo, ki pa vse vloge praviloma odobri.

Namen tokratne kolumne ni kritizirati strokovnih komisij, ker za to nisem pristojen. Lahko pa, predvsem v luči tega, da zdravstvo postaja glavna politična tema, izpostavim nedaven in dokaj kontroverzen primer, ki se je pred kratkim zgodil na to temo.

Kot verjetno veste, se je naša zdravstvena stroka z zlatimi črkami vpisala med svetovno elito, ki rešuje problematiko virusa Zika, in sicer na primeru obolele nosečnice, ki je k nam prispela iz Brazilije (kjer je, mimogrede, splav prepovedan), ko so uspeli dokazati povezavo med virusom Zika in nepravilnim razvijanjem zarodka.

Naše zdravstvo je ne samo dokazalo, da premore izvrstne strokovnjake, pač pa je ves primer obdelalo v prazničnih delovnih urah, ekspresno hitro in s sodelovanjem zdravnikov ter raziskovalcev večih vej medicine. Če pomislite na kako svojo zdravstveno težavo in vse ure, ki ste jih prečakali na lesenih stolih, ste ob tem primeru lahko upravičeno presenečeni – v pozitivnem smislu.

Navdušenje je bilo opaziti tudi v medijih, ki so komentirali ta dosežek. Pa saj jih je bilo za razumeti. Lepe besede o našem zdravstvu so zadnje čase tako redke, da so senzacija. Ob aferah z direktorji bolnišnic, skorajšnjem bankrotu sistema, dolgih čakalnih vrstah ipd., se je zdravstva že prijel slogan, da “za zdrave odlično poskrbi”.

Priznam, da sem bil ob tej vzhičenosti javnosti malo zmeden, saj je v celotni zgodbi manjkal ključen podatek; zakaj so zdravniki vse to počeli? No, naposled sem iz drobnega tiska le razvozlal, da je bil cilj tega znanstveno-fantastičnega podviga, pozor, novi razlog za izvedbo splava. Seveda znanost ta primer vidi drugače, in prav je da premikajo meje, kjer le gre. Ampak, ali opazite ironijo? Ob vsem kar je narobe z našim zdravstvom, smo se veselili takega dosežka, katerega posledica ni ravno vesela tema. Ker boljšega ni bilo, ker dobrih zgodb manjka, sprejmemo karkoli. Simbolika je zgovorna.

Sam imam z našim zdravstvom mešane izkušnje. Tako dobre, kot tudi manj dobre. Ne glede na to pa me do sedaj ni nikoli skrbelo, kako bom plačal za, recimo, dan v bolnišnici. Spomnim se zadnje take izkušnje, ko sem na dom po pošti prejel poračun za usluge in priznam, da me je vrglo na rit, ko sem videl, koliko te stvari stanejo. Misel, da bi moral za zdravstvene storitve plačevati iz žepa, je strašljiva. Po drugi strani mi je bilo pa všeč, da bolnišnica pošlje tako pismo. Sem dobil tisti topel občutek, da sistem deluje. Da kot skupnost skrbimo drug za drugega.

Lepo je, da smo pripravljeni solidarnostno poskrbeti drug za drugega in tak pristop mora tudi ostati, a brez reforme bo naš zdravstveni sistem doživel infarkt. Premalo vlagamo vanj in nespametno trošimo. Kot narod se staramo in čedalje manj bo zmožnih plačevati v sistem, tistih z dolgotrajno oskrbo v starosti bo pa čedalje več.

Skratka, čas, da našemu zdravstvu predpišemo zdravila, se hitro izteka.

Objavljeno v Udarnem listu


 

Vabilo: “Ne čakajte (v vrsti), podprite reformo zdravstvenega sistema”
Okrogla miza Reforme v zdravstvu z gostom poslancem Državnega zbora in predsednikom Odbora za zdravstvo Jernejem Vrtovcem bo v četrtek, 3. 3. 2016 ob 18h v KC Janeza Trdine.