Odgovori za prihodnost

Tole sem spisal za nagovor novomeščanom ob prihajajočih volitvah:

Žiga Zois je nekoč dejal, da sme vsak revež brez sramu prositi za pomoč in da ima vsak, ki lahko pomaga, dolžnost tako storiti. Če želimo živeti v pravični družbi, moramo biti solidarni z najšibkejšimi. Zato bi nas moralo močno skrbeti, da je v naši skupni denarnici vse več izposojenega in vse manj zasluženega denarja. Zadnji čas je, da pričnemo vleči voz v pravo smer.

 

V preteklosti smo že dokazali, da nam ne manjka Andrijaničev, ki zmorejo iz garažnih podjetij ustvariti velika in uspešna podjetja, da nam ne manjka znanja in vztrajnosti. Naše gospodarstvo je lahko vnovič najuspešnejše v tej regiji in naše javne finance se lahko vrnejo na zeleno vejo.

 

Da bi vse to dosegli, se je treba vrniti k spoštovanju treh načel, ki jih je Matej Tonin zapisal na začetek programa Nove Slovenije – to so pravičnost, svoboda in varnost. Povedano drugače: potrebujemo pogoje za pošteno tekmo, da bodo zmagovali najboljši in ne najbolj zviti, saj je uspešno gospodarstvo najboljša garancija za dostojne pokojnine, razcvet kulture in razvoj športa. Dovolj delovnih mest pa bi našim družinam omogočalo, da svoje otroke vzgojijo v vesele in ponosne državljane.

 

Slovenija v svojem štiriindvajsetem letu samostojnosti še vedno teče krog za ogrevanje, med tem ko druge države nabirajo kolajne. Kako torej spodbuditi našo domovino, da bo končno oblekla dres in pričela zmagovati? Če verjamemo drug v drugega, je rešitev bolj preprosta, kot se morda zdi. Ampak politika ne sme odločati o vsem in ne more odgovoriti na vsa vprašanja, lahko pa ustvari pogoje za tiste, ki odgovore imajo.