Jaz sem 1%

Zgornji naslov je moj predlog besedila za transparent na kakih bodočih demonstracijah. Da bi ga pri nas lahko uporabili mnogi, je pokazal britanski Daily Mail, ki je objavil članek, v katerem je postavil tezo, da vsak z neto plačo okoli 1300€ spada v 1% najbogatejših ljudi na svetu.

Od rojstva gibanja Occupy (v prevodu “okupirati”) leta 2011 se je začelo bolj odmevno javno izpostavljanje neenakosti, tarča protestov pa so bili vsi bogataši. Izoblikoval se je slogan “nas 99 proti vam 1”. Številka 1 predstavlja odstotek najbolj bogatih Američanov, ki postajajo čedalje bogatejši, številka 99 pa preostale državljane ZDA, ki, zgodovinsko gledano, postajajo čedalje revnejši. Izračun britanskega časnika je zanimiv zato, ker postavlja vse nas, torej državljane t.i. zahodnih držav med največje svetovne zaslužkarje. Izračunali so, da je v EU kar 4 milijone ljudi, ki so med najbogatejšimi Zemljani. Če upoštevamo dejstvo, da so razlike v prihodkih v Sloveniji najmanjše v celotni EU in da je povprečna plača pri nas nekaj nad tisoč evri, vidimo, da je velika večina Slovencev in Slovenk po prihodkih bližje številki 1, kot 99.

Violeta Tomič je pred parlamentom leta 2012, ko še ni bila poslanka, nosila transparent z napisom “Poslance na minimalce!”. Mimogrede, ironija njene kariere in kariere njenih kolegov iz Združene levice je v tem, da so postali 1% tako, da so protestirali proti 1%. Ampak to naključje, ki se jim je zgodilo, ni bistveno. Vesel sem, da so uspeli priti v klub 1%. Sedaj jim lahko prodam svoj slogan.

Papež Frančišek se je ob obisku angleškega nadškofa Justina Wellbya zavzel za vrednoto uboštva. Seveda ne na način, da človek od veselja skače do stropa, ko plača zamuja za en mesec, ampak da takrat, ko ima denarja dovolj, postavi dobrobit sočloveka pred svoje lastno udobje. Ni dovolj, da človek po sili prilike ali kako drugače pristane v klubu 1%. Papež opozarja, da se takrat naše človeško poslanstvo šele začne.

Saj poznate tisto gospo iz televizije, ki zadane sedmico in potem poje: “… in spala bom cel dan.” Super draga dama, da si želiš biti v 1%, ampak ko boš bogata, tudi ne boš več imela izgovorov.

Angleški glasbenik Sting je ob prelomu leta v intervjuju za televizijo Bloomberg povedal, da njegovi otroci ne bodo deležni bogastva, ki ga je ustvaril v svoji plodni karieri. Razlog: ne želi jih oropati občutka samostojnosti in zadovoljstva, da v življenju uspejo na svoj način. Pravi, da jih je dobro hranil, da jim je plačal izobrazbo, kaj več od tega pa niti niso pričakovali. Kaj je pesnik mislil ob tej izjavi? Da bodo otroci nekoč zrasli in tudi sami postali 1%. Zato morajo znati nahraniti tiste, ki pridejo za njimi. Razen seveda, če otroci po ne vem kakšni metodi izračunajo, da so 99. V tem primeru se veriga pretrga.

Prvotno objavljeno v Udarnem listu