Jastogi (satira)

Demokratična ljudska republika Koreja se po novem oglaša na Twitterju in ni slučajno, da je odprla svoj profil nekako v istem času kot predsednik ZDA. Ker znajo in zmorejo. Kaj nam torej sporoča DLRK v prvih javljanjih?

“Vrhovni voditelj Kim Jong-Un je prisegel, da bo Severna Koreja do leta 2017 potrojila proizvodnjo jastogov. Delavci tamkajšnje vodne plantaže so odgovorili z zaobljubo, da bodo proizvodnjo početverili, in to že do leta 2016.”

Očitno bo za severne Korejce jutri res nov dan. Kakšen načrt! Potrojitev proizvodnje! Kako, da se tega ni prej nihče spomnil. Kaj bo šele, ko se bo čez dve leti Kim domislil še potrojiti prodajo? To bo žur in plapolale bodo zastave.

Ampak pozor, delavci so mu takoj vrgli v fris, da oni pa že ne bodo. Halo? Oprostite, ampak omejen kot sem s predsodki glede Severne Koreje, si domišljam, da je moral slediti precej krvav prizor. Ne izvršiti volje Vrhovnega? Po drugi strani pa morda pretiravam, upor delavstva proti ljudski oblasti je vendar nekaj naravnega. Še posebej v DLRK.

Skratka, delavci so šli na ulice, kot se za delavce spodobi in za mednarodno javnost skrita pogajanja (čeprav zadeva v resnici nikogar ni pretirano zanimala) so ksreči obrodila kompromis, v katerem je kakopak zmagalo ljudsko delo, po principu: “Več dela, večja zmaga.”

Se pa ob teh novih smernicah delavskega ljudstva pojavlja mnogo vprašanj. Recimo, kam spraviti trikrat več jastogov? Namreč, na sumu imam kam je poniknila dosedanja produkcija. Bognedaj, da se ob potrojitvi produkcije kleščarjev zgodi Kim bum. Ker veste, potem se zna zgoditi še kaka jedrska konica bum. Pustimo to, da še niso čisto naštudirali vodenja raket in običajno pristanejo nekje v morju, ampak imajo pa jih in letijo tudi.

Sploh pa, v Severni Koreji imajo farmo jastogov? Pa je vsaj v domači lasti? No, pomembno se mi zdi, da je Kim Jong-Un problem slabega upravljanja na tej farmi rešil z enim obiskom. Novi cilji, nov veter v laseh.

Od tu dalje je pot ravna in gladka. Uspeh neizbežen. Razen seveda, če so izgubili beležko. Saj veste katero? Tisto, ki jo ljudski delavec vedno nosi s sabo in si zapisuje, ko je pač potrebno kaj pomembnega zapisati. Kar pove veliki Un je tako ali tako vse pomembno in potem proletarec ves čas drgne svičnik v tisto malo knjižico. Ampak, da se niso slučajno šli križce in krožce, ko je Vrhovni voditelj govoril veliki načrt? Ker če se bomo zaradi njih morali vsi iti ladice potapljat, bomo te jastoge zelo drago plačali. Tako je, vsi bomo plačali, tudi Grki.

Ker težava sploh ni preprosta: Un je ukazal povečati proizvodnjo na 300%, delavci pa jo bodo spravili na 400%. To še ni vse. Un bo brez doplačila dobil čisto drugačno dinamiko proizvodnje. Prvo leto bodo jastogi pritisnili, da se bo kadilo za štiri, drugo leto jih bodo morali pa metati v hladno vodo, da se razgreteži umirijo nazaj na 300%. Da bo po planu. Ker, bognedaj, da se ljudstvo v ljudski republiki ne pokori ljudski volji. Si predstavljate ta kaos? Ampak roko na srce, take ambicioznosti in poguma v kapitalizmu ne boste našli.

 

 

Prvotno objavljeno v Udarnem listu